falke

Geschiedenis


1895
Het jaar van oprichting

Dakdekker Franz Falke-Rohen, die in de koude wintermaanden als seizoensgebonden breier werkte, richtte zijn eigen tricotagebedrijf op.

1902
De tweede generatie van FALKE

Zijn oudste zoon Franz Junior, geschoolde paraplumaker, neemt de leiding van het kleine tricotagebedrijf over en leidt het door de roerige tijden van de Eerste Wereldoorlog.

1918
Falke Garne

Franz Falke-Rohen en zijn zoon kopen de wol- en haargarenspinnerij 'Carl Meisenburg' in het Duitse Schmallenberg (later 'FALKE Garne') en leggen daarmee de basis voor de ontwikkeling van de huidige bedrijvengroep.

1920
Oprichting van het hoofdkantoor

In Schmallenberg wordt een nieuwe fabriek gebouwd die is uitgerust met nieuwe sokkenmachines en de eerste telefoonapparatuur. Hier is ook nu nog steeds het hoofdkantoor van de FALKE Groep gevestigd. Acht naaiateliers tot in het Duitse Thüringen kwamen er als contractfabrikanten bij.

1928
Expansiestrategie van FALKE

Het ambachtelijke bedrijf dat Franz Falke Senior in 1895 had opgericht, heeft zich verder ontwikkeld tot een groot industrieel bedrijf dat circa 800 werknemers in dienst heeft. Franz Falke Senior overlijdt in dit jaar en laat een aanzienlijk levenswerk na.

1939
FALKE Fashion

Verwerving van de tricotagefabriek 'Salomon Stern', die al in 1810 in het Duitse Schmallenberg werd opgericht. Franz Falke-Rohen was hier vroeger reeds als breier werkzaam geweest. Het bedrijf 'Salomon Stern' is tegenwoordig actief onder de naam FALKE Fashion.

1946
Merknaam FALKE

In 1946 werd de merknaam 'FALKE' ontworpen en voor het eerst voor sokken en kousen gebruikt. Het beeld- en woordmerk werd in 1950 als merkteken geregistreerd en beschermd.

1951
De derde generatie van FALKE

Na de dood van hun vader Franz Falke junior nemen de zonen Paul en Franz-Otto Falke de bedrijvengroep over. De doelstelling is een consistent merkenbeleid voor alle productsectoren en de ontwikkeling van exportmarkten. In Europa en overzeese gebieden worden in de decennia die volgden verkoopkantoren en productiefaciliteiten opgericht.

1958
FALKE panty's

Aankoop van de in 1948 opgerichte pantyfabrieken 'Uhli'. Hier werden de eerste nylon kousen geweven en de eerste panty's met een katoenmachine vervaardigd. FALKE richt zich hiermee niet langer uitsluitend op de markt voor gebreide sokken. Het bedrijf krijgt ook toegang tot de markt voor panty's.

60/70
FALKE damesmode

FALKE verwerft niet alleen een goede reputatie op het gebied van kousen. Ook de gebreide damesmode van FALKE heeft een goede naam. Met de productie van damesmode werd in 1985 echter gestopt, want FALKE ging zich steeds meer richten op herenmode.

1974
Internationale locaties

Gelijktijdig met de concentratie van de productie op de hoofdvestigingen in Schmallenberg en Lippstadt wordt begonnen met de oprichting van FALKE firma's in het buitenland: Portugal, Oostenrijk en Hongarije als productielocaties én een vestiging in Zuid-Afrika. www.falke.co.za

1976
Winnaar marketingprijs

De vennoten Paul en Franz-Otto Falke nemen in dit jaar de 'Deutsche Marketing Preis' in ontvangst.

70-90
Belangrijke licentiepartners

FALKE krijgt creatieve impulsen door de samenwerking met internationale designers. Er wordt samengewerkt met licentiepartners zoals Armani, Lagerfeld, Christian Dior en Paul Smith. Andere licentiepartners zijn Moschino, Jeff Sayre, Yves Saint-Laurent, Kenzo, Boss, Esprit, JOOP! en Camel.

1990
De vierde generatie van FALKE

Paul Falke Senior overlijdt op 70-jarige leeftijd. Zijn zoon Paul en diens neef Franz-Peter, zoon van Franz-Otto Falke, nemen de leiding van de bedrijvengroep over.

1992
Flagshipstore Keulen

In Keulen wordt de eerste flagshipstore geopend. Hier werd bovenkleding van FALKE verkocht.

1994
Winnaar milieuprijs

FALKE Garne ontvangt de 'Deutsche Umweltschutzpreis' (Duitse milieuprijs) in de categorie 'milieuvriendelijke producten' van de belangenorganisatie voor de Duitse industrie (BDI). Deze prijs is een onderscheiding voor de ontwikkeling van 'Clima Wool', een isolatiemateriaal van schapenwol.

1997
Leinefelder Textilwerke

Op 1 juli 1997 werden de Leinefelder Textilwerke GmbH (LTW) in Leinefelde, in het Duitse Thüringen overgenomen. FALKE waarborgt met dit engagement niet alleen de eigen voorziening in hoogwaardige speciale garens, maar bouwt de LTW ook verder uit tot een specialist op het gebied van innovatieve garenontwikkeling voor de textiel- en kledingindustrie.

97/98
Sponsor F1

Wat sponsoring betreft, richt FALKE zich in de jaren 1997 en 1998 op het formule 1-team Williams met de coureurs Jacques Villeneuve en Heinz-Harald Frentzen. In 1997 wint Jacques Villeneuve de wereldtitel van de formule 1. Heinz-Harald Frentzen wordt tweede en het team Williams behaalt de eerste plaats in het constructeurskampioenschap.

1998
Shop-in-shop systemen en flagshipstores

In Duitsland zijn er in samenwerking met de handel tot nu toe 81 shop-in-shop systemen gerealiseerd. Op internationaal niveau presenteren 20 FALKE shop-in-shop systemen de producten van het bedrijf in de Europese modecentra. De eigen flagshipstores van FALKE worden geopend op strategische plekken in zorgvuldig uitgekozen modemetropolen. Ze bevinden zich in Berlijn en Ascona.

1999
FALKE KG

De pantyfabrieken van FALKE in het Duitse Lippstadt en de Franz Falke-Rohen sokkenfabrieken worden organisatorisch samengevoegd tot de FALKE KG. Hierdoor handelen ze op de markt voortaan als één modebedrijf.

2005
Aanbieder van alle soorten sportkleding

FALKE presenteert zich met succes als aanbieder van alle soorten functionele sportkleding. In aanvulling op de bestaande collecties sportsokken, basics en 'second layering' biedt FALKE Ergonomic Sport System een alomvattend, perfect op elkaar afgestemd productportfolio.

2006
'Runner's World ispo Award 2006' voor FALKE ESS

Voor de perfecte combinatie van hightech functionaliteit en innovatief design werd de FALKE ESS-collectie onderscheiden met de prijs in de categorie 'beste hardloopkleding'.

2007
Duitse designprijs

FALKE ontving – als enig textielbedrijf – deze prijs voor de zeer innovatieve sporttrui voor active sports in opdracht van het Duitse Ministerie van Economische Zaken.

2008
Aankoop van de merkrechten van Burlington

De FALKE Groep koopt met ingang van 1 april het merk Burlington. Met deze strategische beslissing heeft FALKE het recht verworven om kleding, lederwaren en sieraden in de belangrijkste internationale markten te produceren en distribueren. Burlington wordt een zelfstandig merk onder de paraplu van de FALKE Groep.

2011
Flagshipstore in Ascona

In Ascona (Zwitserland) opent de FALKE Groep een nieuwe flagshipstore met een optimale ligging. Deze store vertegenwoordigt voortaan de merkwereld van het bedrijf.

2012
Opening van de productiefaciliteiten in Servië

In Leskovac begint de nieuwe fabriek met de productie. Vanaf dit moment worden daar gebreide sokken en pantykousen voor de mondiale modemarkt geproduceerd.

2013
Opening van de FALKE store in Zürich

FALKE opent de eerste FALKE shop in Duitstalig Zwitserland. Deze store is exclusief gelegen aan de Rennweg 2 in Zürich.

2014
Sponsor van de Duitse skifederatie (DSV)

Sinds dit winterseizoen kleedt FALKE voor het eerst ook de Duitse nationale ploegen voor alpineskiën en skicross aan met functioneel ondergoed en skikousen van FALKE Ergonomic Sport System.

2015
Marktintroductie van het innovatieve FALKE Impulse Running

Deze innovatieve sportkleding helpt om de loopstijl te optimaliseren en gezondheidsrisico's en blessures te voorkomen. Om dit te bereiken stimuleren siliconen noppen met een hoogte van maximaal vier millimeter de fascia in ons bindweefsel.

2015
Introductie van het nieuwe steunprogramma voor dames- en herenkousen.

Introductie van het nieuwe steunprogramma voor dames- en herenkousen.